vrijdag 12 februari 2010

Dag 9
Me steeds verder inlezend in de wereld van orchidee kwekers, kom ik de meest mooie teksten tegen. 
Heb er niks aan toe te voegen....


"Op de korte termijn zien we dan in een goed groeiende plant de bevestiging 
dat we het goed gedaan hebben. Maar ondanks dat de plant beter lijkt te groeien, bloeit hij soms slecht. Hoe komt dit? 


Kort gezegd komt het er op neer dat een plant in zijn leven keuzes maakt hoe hij zich in een bepaalde omgeving moet handhaven. Bij een optimale voorziening van alle bouwstoffen zal hij optimaal kunnen groeien. Hij vormt veel en grote groene delen, vaak ook veel zijscheuten. Kortom, hij richt zijn overlevingstactiek op de vegetatieve groei, omdat hij voor zijn voortbestaan minder afhankelijk is van zaad verspreiding. Goed als je in relatief korte tijd een flinke plant wilt kweken. 


Een plant in een omgeving die minder gunstig is (let wel: dit is iets anders dan ongunstig!) of waar de omstandigheden sterk wisselen zal een andere strategie kiezen. Hij zal uiteraard altijd moeten blijven investeren in groene delen voor zijn voortbestaan, maar omdat de kans bestaat dat de omstandigheden een keer zo ongunstig zijn dat zijn voortbestaan als plant wordt bedreigd, zal hij ook veel in bloei (zaad) moeten investeren, oftewel: de plant kiest voor een generatieve overlevingsstrategie. 


Wat voor een type plant willen we eigenlijk? 
(uit het tijdschrift van de Nederlandse orchideeën vereniging, door Henk Smouter, 2002)


OF, anders geformuleerd: wat voor een soort financiële instellingen willen we eigenlijk?

1 opmerking:

  1. Allo, allo, Anook!

    Ik zou je even willen laten weten dat ik geniet van je dagelijkse schrijverijen over waar je daar in het verre Caylus zoal mee bezig bent; dat voortdurend praktiseren over hoe dat witte, lege vel papier als zinvol medium te laten dragen; mooi. Ook nog een dagje lekker knallen, he; niet meteen woest met emmers verf gaan gooien, maar meer even alle artistiek-verantwoorde bagage overboord. Ben hoe dan ook erg benieuwd naar al je werk dat weer met je terug zal komen.

    Je vous salue,
    Ideau

    BeantwoordenVerwijderen