maandag 26 april 2010

mooie dingen in een klein landbouwmuseum


Afgelopen weekend gespijbeld..... Onderweg naar een afspraak lokte het uitzicht náást de snelweg zo verleidelijk op de A1 dat de afslag Twello Busloo snel was gemaakt.

Iets later achter een heerlijk broodje met uitzicht op langzame bootjes op de IJssel op het terras van museum de Kribbe.
Binnen hing dit. Een waanzinnig mooi houten ding waarin scherpe flintsteentjes  (van diezelfde waar men ooit ook die vuurpijlpunten van maakte) verticaal in uitgesneden holtes van de ruwe planken waren gestoken.

Een dorsslede bleek het. Al vanaf heel lang gelee ( middeleeuwen en daarvoor) dorste men zo het graan door deze planken over de oogst te trekken.

Waarom is dit nou zo'n mooi ding? 
Omdat het een gebruiksvoorwerp is? Een prachtig archetypisch ding? Omdat het oud is?
Je (her)kend het niet, maar toch voelt het heel erg dichtbij en huiselijk. Slijtage door gebruik is onderdeel van de schoonheid. Voor mij tenminste. De simpelheid van het ding, van de handeling die je erbij kan bedenken, het geluid.

Detail van de dorsslede

Gedachtes borrelen op als wat of wie is het graan, en wie of wat dorst het?
Zo'n dorsslede is zo'n tussending tussen het ene en het andere om zo tot een nieuwe vorm te komen.

Enfin, zo'n waanzinnig ding dus waarbij mijn gedachtes enorm op hol slaan. Denk eens aan al die handelingen die eraan vooraf zijn gegaan voordat ie uberhaupt kláár is!

Al die steentjes zoeken, bewerken, 'n goeie brede boom zoeken, zagen, gutsen etc etc, 

En dan 8 eeuwen later hangt het aan een muur in een klein museumpje, ergens vlakbij Deventer

Is het toeval dat ik op de bonnefooi van de snelweg afzwalk dan terecht kom op een plek waar allerlei oudelandbouwvoertuigen te zien zijn waarbij ik weer helemaal heropgeladen verder kan kijken in mijn eigen landschappelijke werk?

Tis goed om af te zwalken blijkt weer eens eens

1 opmerking:

  1. Hehe afdwalen is een goede zaak, ik doe niet anders de laatste tijd. Nou ja als het kan tenminste ;D niet achter het stuur tenminste.

    Erg mooi 'waanzinnig houten ding'!

    BeantwoordenVerwijderen